Kun je geld lenen als je gaat emigreren?
dinsdag 12 september, 2023Wanneer je wilt gaan emigreren, komt er veel op je af. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën. Heb je nog een lening lopen of andere schulden? Vertrek niet naar het buitenland zonder dit te melden bij de geldverstrekker. Anders kan de lening ineens opeisbaar worden verklaard. Houd er ook rekening mee dat het afsluiten van een nieuwe lening lastiger wordt. Zelfs als je net over de grens woont.
De meeste kredietverstrekkers zullen niet snel een krediet aan je verstrekken als je in het buitenland woont. Dit heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen is het lastiger om met je te communiceren of kan het zelfs lastig zijn om je te vinden, zeker bij een vertrek uit Europa. Daarnaast is het lastiger om je kredietwaardigheid te controleren als je in het buitenland woont.
Kredietwaardigheid lastig te controleren
Wanneer je in het buitenland woont, is het voor een Nederlandse kredietmaatschappij lastiger je kredietwaardigheid te controleren. Hoewel veel Europese landen een eigen soort BKR-register hebben, is dat niet altijd even makkelijk in te zien. Er zijn wel Europese kredietbureaus die samenwerken, waardoor ze enig inzicht hebben in jouw betalingsgedrag. Toch is dit vaak niet voldoende om een lening te krijgen.
Woon je in het buitenland en werk je in Nederland? Dan is er een kans dat je wel een krediet in Nederland kunt aanvragen. De geldverstrekker heeft dan in ieder geval inzicht in jouw inkomsten, helaas blijkt het afsluiten van een lening in deze situatie in de praktijk lastig. Werk en woon je in het buitenland, in die situatie kun je mogelijk een lening aanvragen in het betreffende land.
Emigreren met een openstaand consumptief krediet
In de voorwaarden van veel leningen staat dat de lening direct opeisbaar wordt bij vertrek naar het buitenland. Dit betekent dat je de lening in een keer moet terugbetalen. Toch hoeft een lening de emigratie niet altijd te belemmeren. Het is wel belangrijk dat je de geldverstrekker op de hoogte stelt. Samen kunnen jullie vervolgens afspraken maken over het aflossen van de lening na de emigratie. Je hebt overigens geen garantie. Het is aan de geldverstrekker of deze wel of niet akkoord gaat. Heb jij in het verleden bijvoorbeeld betaalproblemen gehad? De kans is aanwezig dat een geldverstrekker de lening bij emigratie alsnog direct opeist.
Emigreren met belastingschulden ingewikkelder
Als je belastingschulden hebt, is emigreren vaak ingewikkelder. Maak ook in deze situatie afspraken over de aflossing van de schulden. Zo niet riskeer je een aantekening op je paspoort. Met zo’n aantekening kan het lastig zijn om de grens te passeren of je paspoort te verlengen. In dat geval kun je ook in de problemen komen als je al in het buitenland zit, zonder geldig identiteitsbewijs.
De risico’s op een rij
Emigreren met een nog niet afbetaalde lening of andere schulden brengt risico’s met zich mee. Houd onder andere rekening met het volgende:
- De schuld kan direct opeisbaar worden verklaard.
- Met een schuld bij de overheid kun je een aantekening krijgen op je paspoort.
- Met een openstaande creditcardschuld kan deze geblokkeerd worden.
- Moet de schuld gevorderd worden omdat je betalingsachterstanden hebt? Dan zal er een lokale deurwaarde ingeschakeld worden. Dit kan andere gevolgen hebben en hogere kosten met zich meebrengen dan wanneer je in Nederland bent.
Als je gaat emigreren terwijl je schulden hebt, is het belangrijk om je financiële huishouding hier netjes achter te laten. Maak goede afspraken met de schuldeisers, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Vergeet niet dat het afsluiten van een nieuwe lening bij een Nederlandse geldverstrekker lastiger wordt als je niet meer in Nederland bent ingeschreven. Daarvoor moet je zijn in het land waar je woont en/of werkt.