Terugverdientijd zonnepanelen zonder salderen

vrijdag 13 september, 2024 Zonnepanelen op woning

Het plaatsen van zonnepanelen heeft twee grote voordelen. Om te beginnen zorgt deze duurzame investering voor een lagere energierekening. Bovendien maak je gebruik van de zon als milieuvriendelijke energiebron. Maar wat als salderen straks niet meer mogelijk is? Houd er in die situatie rekening mee dat je er zonder salderen fors langer over doet om de investering terug te verdienen. 

Wat is salderen?

De stroom die je via zonnepanelen opwekt, gebruik je niet allemaal zelf. Dit heeft verschillende redenen. Zo wek je vaak op een ander moment stroom op dan dat je het gebruikt. Het kan ook zijn dat jouw zonnepanelen op een bepaald moment meer opleveren dan je nodig hebt. In de huidige situatie kun je deze overtollige stroom terugleveren aan je energieleverancier. Die is vervolgens verplicht om dit op jaarbasis te verrekenen met het verbruik dat je van de leverancier zelf geleverd krijgt. Op deze manier profiteer je dubbel van de energie die zonnepanelen opwekken.

Einde salderingsregeling in zicht

Het kabinet Rutte IV was van plan om de salderingsregeling tot 2031 stapsgewijs af te bouwen. Dit plan kwam eerder dit jaar niet door de Eerste Kamer. Hierdoor is de salderingsregeling nog steeds van kracht. Toch hoeft de vlag niet meteen uit. Het nieuwe kabinet van Dhr. Schoof wil de regeling per 2027 afschaffen. Door salderen niet meer te verplichten, hoopt de overheid dat mensen met zonnepanelen meer van de opgewekte stroom zelf gebruiken.

Terugverdientijd zonnepanelen huidige situatie

De investering in zonnepanelen verdien je langzaam maar zeker weer terug. In de huidige situatie kun je de terugverdientijd als volgt berekenen. Stel je hebt 10 zonnepanelen die in totaal 3.600 KW per jaar opleveren. Met een gemiddelde prijs van 0.28 per KW is het voordeel €1008, waarbij je niet gebruikte stroom teruglevert. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat de zonnepanelen, inclusief installatie,  €5.250 kosten. De terugverdientijd is als volgt.

€5.250 (kostprijs) delen door €1008 (opbrengst) = 5.2 jaar

In de praktijk kan de rekensom anders uitpakken. Misschien betaal jij een hoger bedrag per KW of kun je zonnepanelen goedkoper aanschaffen. Deze variabelen hebben invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Terugverdientijd zonnepanelen zonder salderen

Ben je van plan om jouw dak te voorzien van zonnepanelen? Houd er rekening mee dat de salderingsregeling vroeg of laat afgebouwd of zelfs in één keer stopgezet wordt. Dat dit forse gevolgen heeft voor de terugverdientijd blijkt uit het onderzoek van Berenschot. Het bureau rekende verschillende scenario’s door. Uitgaande van de gemiddelde situatie is de terugverdientijd zonder salderen 13,7 jaar. Met salderen zou je er met dezelfde uitgangspunten 5,6 over doen om je investering in zonnepanelen terug te verdienen.

Koop je de zonnepanelen nu, dan heb je volgens de huidige kabinetsplannen nog tot 2027 om gebruik te maken van de salderingsregeling. Hierdoor komt de gemiddelde terugverdientijd uit op 9 jaar.

Bron: Berenschot & Vereniging Eigen huis

Opslag elektriciteit

Ongeveer 30 procent van de zonnestroom die zonnepanelen opleveren, wordt door eigenaren van zonnepanelen zelf gebruikt. De rest gaat het algemene energienetwerk in. Met het afschaffen van de salderingsregeling wil de overheid het eigen gebruik stimuleren. Een thuisbatterij, ofwel thuisaccu, kan hierbij helpen. Een dergelijke batterij slaat de energie op, zodat je die later kunt gebruiken als je bijvoorbeeld een was draait of kookt op elektriciteit.

Het punt is wel dat thuisbatterijen op dit moment nog een beperkte capaciteit hebben. Een standaard exemplaar kan ongeveer 6 kWh stroom opslaan. Zeker in de zomer is dat vaak niet voldoende om alle overtollige zonnestroom op te kunnen slaan. Naast de capaciteit is de kostprijs van thuisbatterijen nog relatief hoog, wat de terugverdientijd van zonnepanelen verlengt.

Slimme apparaten

Gelukkig ben je in de toekomst niet alleen afhankelijk van een thuisbatterij. Ook de stroomvoorziening van apparaten zelf wordt steeds slimmer. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto waarbij het opladen wordt gekoppeld aan de stroomtoevoer vanuit de panelen. Wordt er op een bepaald moment veel zonnestroom opgewekt, dan wordt het opladen van de accu in een hoger tempo gedaan dan in dalmomenten. Deze ontwikkeling zal in de komende jaren doorzetten.

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen, al dan niet met opslag mogelijkheden voor elektriciteit? Een persoonlijke lening is een geschikte leenvorm voor het financieren van zonnepanelen.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl