Wat zijn de bijkomende kosten wanneer je een boot aanschaft

woensdag 2 oktober, 2024

Met je eigen boot het water op geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Een leuke haven bezoeken, dineren in de knusse kajuit of de weerselementen trotseren op het open water. Je kunt alle kanten op met een boot. Houd wel goed rekening met de kosten. Naast de prijs van de boot zelf krijg je ook te maken met bijkomende kosten. We bereiden je alvast voor, zodat je met welke bijkomende kosten je rekening kunt houden.

Kosten ligplaats eigen boot

Als je niet op het water zit, moet je boot ergens blijven. De kosten voor een vaste ligplaats zijn afhankelijk van het soort boot en de ligplaats zelf. Reken bij een gemiddelde boot al snel op minimaal €350 per maand. Wanneer je een ligplaats voor een jaar regelt, zijn de kosten in verhouding voordeliger. Denk in die situatie aan een jaarlijkse kostenpost tussen de €1.500 en €2.500. Een tussenvariant is een seizoensplaats, die bijvoorbeeld van 1 april tot 1 november geldt. Dit is goedkoper dan een jaarplaats, al moet je dan wel bedenken waar de boot de rest van het jaar blijft. Stallen op het droge, bijvoorbeeld in een loods, is een alternatief.

Wil je besparen op de kosten van een ligplaats? Kijk verder dan grote havens en ligplaatsen. Soms kun je op een camping aan het water of een watersportvereniging je boot voordeliger stallen. Zeker als je lid bent van de watersportvereniging is het prijsverschil vaak groot. De keerzijde is wel dat als lid van de club wel wat van je wordt gevraagd. Zo wordt het onderhoud van de ligplaatsen vaak gedaan door de leden. Wellicht word je daarnaast wel gestrikt voor het bestuur.

Onderhoudskosten boot

Onderhoud is een belangrijke kostenpost voor booteigenaren. Er is niet één standaard bedrag te noemen voor het jaarlijkse onderhoud. Het type boot en de omvang ervan zijn bepalend. Een bijkomende factor is de staat van het eerdere onderhoud. Heb je altijd alles netjes bijgehouden, dan is het risico op uitschieter kleiner dan wanneer er al langer niet meer naar zaken als de motor of het verfwerk is gekeken.

Heb je bovendien twee rechterhanden en kun je een deel van het onderhoud zelf doen? Dit brengt de kosten omlaag. Wanneer je het onderhoud laat uitvoeren door de stalling waar de boot in de winter ligt, valt mogelijk een goede deal voor het onderhoud te sluiten. Los van deze variabelen willen we je toch een beeld van de kosten geven.

  • Kleine motorboot met een motor van 2 tot en met 5 pk
    De geschatte jaarlijkse onderhoudskosten bedragen minimaal €750 tot €1.000 voor het onderhoud en het winterklaar maken van de boot.
  • Grote motorboot met een motor boven 5 pk
    De jaarlijkse onderhoudskosten bedragen minimaal €1.000 tot €1.250 voor het onderhoud en het winterklaar maken van de boot.

Zeker bij een grotere boot is het zinvol om bij meerdere bedrijven een offerte op te vragen voor het jaarlijkse onderhoud. Zo weet je zeker dat je niet meer dan nodig betaalt.

Kosten voor brandstof

Met een zeilboot maak je gebruik van de wind als gratis energiebron. Een motorboot komt niet ver zonder brandstof. De kosten hiervoor nemen vaak de grootste hap uit je budget. Het verbruik van een motorboot hangt sterk af van de grootte en kracht van de motor. Reken gemiddeld op een verbruik van 1 liter diesel per 4 pk. Bij een dieselprijs van 2 euro zou je bij een dag varen rond de 50 euro verstoken. Heb je een jacht waarmee je op topsnelheid het Haringvliet doorkruist? In dat geval zal je meer diesel verbruiken, waardoor de kosten voor een dagje varen toenemen.

Wanneer je ook kookt en slaapt op de boot, is er gas nodig. Deze kosten zijn ook van toepassing bij een motorboot. Het verbruik is deels afhankelijk van het seizoen. Overwinteren op een boot kost uiteraard meer dan wanneer je vooral in de zomer het ruime sop kiest.

Keuringen

Boten moeten in Nederland in ieder geval voldoen aan de Recreational Craft Directive (RCD). Naast deze verplichting kunnen andere keuringen vereist zijn, zoals het CE en vanzelfsprekend een vaarbewijs. Als het om een tweedehands boot gaat, krijg je mogelijk te maken met een keuring vóór aankoop, taxatie, of toezicht op de bouw en reparaties. Welke papieren exact nodig zijn, hangt vooral af van de boot zelf en de plaatsen waar je gaat varen.

Zorg ervoor dat je bij het kopen van een boot goed weet dat aan alle vereisten en keuringen is voldaan. Zeker bij tweedehands boten is dit, samen met de staat van het onderhoud, een belangrijk aandachtspunt. Je wilt er niet pas na je aankoop met onverwachte kosten te maken krijgen hiervoor. Op deze pagina lees je aan welke eisen een pleziervaartuig moet voldoen.

Je boot verzekeren

Het is in Nederland niet verplicht om een pleziervaartuig te verzekeren. Toch is het wel aan te raden. De kosten van herstel na schade kunnen hard oplopen, zowel voor de materialen als het werk. Het tarief van een verzekering is bijna altijd maatwerk. De waarde van de boot, de lengte en het vermogen zijn bepalend voor de kosten. Daarnaast heb je zelf ook invloed op de kosten, door een meer of minder uitgebreide dekking te kiezen.

Een basisdekking voor een boot dekt over het algemeen schade aan de boot zelf, letsel aan derden en kosten die ontstaan bij aanvaringen of het slepen van de boot. Bij een meer uitgebreide verzekering worden eerder zaken als schade veroorzaakt door de eigenaar, schade aan inzittenden, navigatie- en reisassistentie en juridische hulp bij schadeclaims meegenomen. Zoals bij iedere verzekering geldt dat verzekeraars zelf hun voorwaarden en tarieven bepalen. Bootverzekeringen zijn minder snel te vergelijken dan bijvoorbeeld een inboedelverzekering. Dit werkt grotere verschillen in de hand. Vergelijk aanbieders dan ook goed op de kosten en check goed wat wel en niet gedekt is.

Als aanvulling op het bovenstaande krijg je soms wel met een verzekeringsplicht te maken, buiten de regels vanuit de overheid. Zo kan een jachthaven of ligplaats het verzekeren van je boot verplicht stellen. Ga je met de boot de grens over en zoek je warmer water in landen als Griekenland of Spanje op? Hier kan een (WA) verzekering verplicht zijn. Controleer ook of je in die situatie een internationaal vaarbewijs nodig hebt en of er landspecifieke regels gelden.

Belasting en je boot

Moet je het bezit van een boot opgeven bij je belastingaangifte? Gelukkig telt een boot niet mee voor het vermogen waar je in Box-3, boven een bepaald bedrag, vermogensbelasting over betaald. De Belastingdienst ziet je boot namelijk als een gebruiksobject dat vrijgesteld is van vermogensbelasting. Hetzelfde geldt voor je auto, caravan of motor.

Wat is de beste tijd om een boot te kopen?

Ben je tot slot van plan om een boot te kopen? Bedenk goed wanneer je de markt op gaat. In de herfst en winter is er minder interesse, maar vaak ook minder aanbod. Toch heb je die periode mogelijk meer onderhandelingsruimte. Een nadeel is wel dat je nog maanden moet wachten voordat je er zelf mee het water op kan in een aangename temperatuur. Houd ook rekening met de kosten die je in de tussentijd maakt. Afhankelijk van je wensen is er dus ook wat voor te zeggen om juist in de lente of zomer een boot te kopen.

De aanschafkosten voor het kopen van een boot maak je maar één keer. Veel van de bijkomende kosten komen periodiek terug. Des te belangrijker om daar rekening mee te houden voordat je overgaat tot aankoop.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl