Kan ik geld lenen om schulden af te lossen?
dinsdag 31 oktober, 2023Het kan verleidelijk zijn om schulden die je niet meer kunt betalen af te lossen met een nieuwe lening. Los van de vraag of dit verstandig is, kun je in de praktijk vaak geen nieuwe lening afsluiten voor het aflossen van lopende schulden. Gelukkig zijn er verschillende instanties die je kunnen helpen bij het beheren van je financiële huishouding.
Geldverstrekkers terughoudend bij schulden
Al je leningen boven de € 250 worden bij het Bureau Krediet Registratie bijgehouden. Deze registratie is niet altijd direct een probleem. Het BKR houdt ook bij of er bijzonderheden met de leningen of schulden zijn. Bijvoorbeeld als je de lening niet meer kunt terugbetalen. Betalingsproblemen blijven, nadat deze opgelost zijn, nog vijf jaar zichtbaar voor geldverstrekkers. Mogelijk zijn ze in die periode voorzichtiger met het verstrekken van een nieuwe lening of is het helemaal niet mogelijk.
Wanneer je nog geen problemen hebt met het betalen van je leningen, kun je soms ook geen lening krijgen. Je moet namelijk voldoende inkomen hebben om de lasten van een nieuwe lening te kunnen dragen. Hiermee verklein je het risico dat de financiële last van een nieuwe lening te zwaar wordt.
Risico schulden aflossen met nieuwe lening
Wanneer je geld leent om je huidige schulden af te lossen, gaat de totale schuld uiteindelijk omhoog. Dit is zeker het geval als de rente van een nieuwe lening hoger ligt of als er andere kosten bij komen. Daarnaast kan ook de looptijd van de lening langer zijn, waardoor je over een langere periode rente betaalt. Onderaan de streep ben je dan meer geld kwijt.
Hulp bij het aflossen van schulden
Lopen je schulden te hoog op? Wees gerust. Er zijn verschillende manieren om hier iets aan te doen. Zo krijgen gemeenten vanuit de overheid een budget om mensen te helpen bij hun schuldproblemen. We zetten enkele instanties en opties op een rij waar je bij terecht kunt:
-
Aflosplan van het Nibud
Heb je beginnende schulden? Het aflosplan van het Nibud kan je op weg helpen. Na het invullen van al je schulden, leningen, inkomsten en andere uitgaven geeft het Nibud je meer inzicht in je financiën. Bovendien wordt er een plan gemaakt voor het aflossen van je schulden.
-
Schuldhulp vanuit de gemeente
Als de schulden je boven het hoofd groeien, kun je ook aankloppen bij je gemeente. Heb je betalingsachterstanden op het gebied van huur, zorgverzekering, energie of water? Dan neemt de gemeente soms ook contact met jou op, om je hulp aan te bieden. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je schuldhulp krijgen van een hulpverlener. Je gaat dan het zogenaamde minnelijk traject in. Er zijn drie manieren van hulp die je in dat traject kunt krijgen.
- Schuldbemiddeling
Samen met de schuldhulpverlener maak je een aflosplan. Daarnaast kan de schuldhulpverlener contact opnemen met de schuldeisers, om in overleg tot betaalafspraken te komen. - Dwangakkoord met schuldeisers
Wil één van de schuldeisers niet meewerken aan een betaalafspraak? Dan kan aan de rechter een ‘dwangakkoord’ gevraagd worden. De rechter dwingt de schuldeiser mee te werken aan de betaalafspraken, tenzij ze een goede reden hebben dit niet te doen. - Saneringskrediet
Je krijgt van de gemeente een lening vanuit de kredietbank, een zogenaamd saneringskrediet. Je gaat als het ware bij de gemeente een nieuwe lening aan, waarmee je alle openstaande schulden aflost. Je hebt dan nog maar één lening lopen, namelijk die bij de kredietbank vanuit de gemeente.
-
Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen
Lukt het niet om samen met je schuldhulpverlener tot een overeenstemming te komen met de schuldeisers? Bijvoorbeeld omdat de schuldeisers niet willen meewerken en je via de rechter geen dwang op kunt leggen? Dan kun je de rechter vragen om toegelaten te worden tot het wettelijke schuldtraject. Dit heet de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
-
Budgetcoaches
Een budgetcoach helpt je om je financiële administratie op orde te krijgen. De coach neemt de administratie echter niet van je over, maar ondersteunt je bij het beheer. Bij sommige gemeenten kun je gratis hulp krijgen van een budgetcoach. Een andere optie is het inhuren van een betaalde coach. Vraag in dat geval vooraf goed na wat de totale kosten zijn die je kunt verwachten en vergelijk verschillende aanbieders.
Onderneem op tijd actie
Het goed opzetten en bijhouden van een goede financiële administratie blijft een vak apart. Je bent lang niet de enige die daar moeite mee heeft. Belangrijk is om je hoofd niet in het zand te steken. Dreig je bepaalde rekeningen of leningen niet meer te kunnen betalen? Neem zo snel mogelijk contact op met de betreffende dienstverlener. In een goed gesprek is vaak meer mogelijk dan je denkt. Niet alleen jij hebt hier baat bij, ook de dienstverlener heeft geen baat bij een oplopende betaalachterstand.
Geld lenen om schulden af te lossen is vaak niet mogelijk en bovendien niet de meest logische keuze. Lopen de betalingsachterstanden verder op? Onder andere bij de gemeente is de nodige hulp te vinden. De oplossing begint tot slot bij het op tijd zoeken van hulp, zodat je verdere problemen voor bent.