Lening splitsen bij een scheiding? Dit zijn de opties

dinsdag 6 augustus, 2024

Een scheiding brengt, naast veel emoties, vaak een hoop regelwerk met zich mee. Een voorbeeld is het splitsen van leningen. Je bent de schuld ooit samen aangegaan. En zelfs als dit niet zo is, kun je verantwoordelijk zijn voor de schuld van de ander. Hoe zit dat precies en waar moet je op letten bij het splitsen van een lening na een scheiding?

Schulden, scheiding en de Nederlandse wet

De Nederlandse wet bepaalt dat beide partners hoofdelijk aansprakelijk zijn voor schulden die zijn aangegaan tijdens het huwelijk. Een scheiding brengt hier geen verandering in. Ook een doorlopend krediet of persoonlijke lening valt hieronder. In een scheidingsakte kunnen afspraken worden opgenomen over de verdeling van de schulden. Ondanks deze afspraken blijft de hoofdelijke aansprakelijkheid gelden. Als één van de partners niet betaalt, kan de geldverstrekker hierdoor alsnog aankloppen bij de andere partner.

Huwelijksvorm bepaalt splitsing lening

Hoe de splitsing van een lening na scheiding verloopt, is voor een groot deel afhankelijk van de huwelijksvorm. Dit zijn de 2 belangrijkste:

  1. Gemeenschap van goederen

    Na een scheiding is het zaak om zowel alle bezittingen als alle schulden te verdelen. Is het huwelijk gesloten in gemeenschap van goederen, dan worden de schulden in een gelijk deel gesplitst. Met andere woorden, beide ex-partners zijn verantwoordelijk voor de helft van de schuld. Houd er rekening mee dat dit in principe zelfs voor leningen geldt die voor de bruiloft zijn afgesloten.

  2. Huwelijkse voorwaarden

    Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden bepalen gemaakte afspraken hoe het splitsen van een lening wordt geregeld na een scheiding. Zo kan in de voorwaarden opgenomen worden dat de één een groter deel van een eventuele schuld voor de rekening neemt dan de ander. Ook kan worden bepaald dat de schuld op beider naam staat. Is er in die situatie sprake van een scheiding en neemt één van de ex-partners de volledige schuld op zich? Dit kan pas nadat de geldverstrekker akkoord heeft gegeven.

Beperkte gemeenschap van goederen

Naast de bovenstaande vormen is er nog één smaak, te weten een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij worden alleen schulden die zijn gemaakt tijdens het huwelijk gezien als een gezamenlijke last. Schulden van voor het huwelijk hoeven niet verdeeld te worden en blijven de verantwoordelijkheid van degene die ze is aangegaan. Sinds 1 januari 2018 is beperkte gemeenschap van goederen de standaard bij het aangaan van een huwelijk.

Leg afspraken vast in echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant kun je opnemen hoe je de schulden wilt splitsen als de scheiding definitief is. Dit zijn onderlinge afspraken tussen jou en je ex-partner. Een geldverstrekker hoeft niet automatisch akkoord te gaan met deze onderlinge overeenkomst. Gaat een deel of de volledige schuld van één partner over op de andere, dan moet de geldverstrekker het daarmee eens zijn. Bij de afweging zal de geldverstrekker eerst controleren of dit overnemen van de schuld financieel verantwoord is.

Besparen op je maandlasten na de scheiding

Scheiden en het splitsen van leningen doe je uit noodzaak. Als het toch moet, kun je wel meteen bekijken of je kunt besparen op de schuld. Door het oversluiten van de lening kan je mogelijk een lagere rente krijgen. Of het inderdaad goedkoper kan, hangt vooral af van de rente op je huidige lening en de actuele rentestand. Ook de voorwaarden van de geldverstrekker spelen een rol.

Naast de stand van de rente heeft ook de looptijd invloed op de kosten van een lening en de daarbij behorende maandlasten. Zit je krap bij kas na de scheiding en heb je behoefte aan meer financiële ruimte? Door de looptijd van de lening te verlengen kunnen je maandlasten omlaag. Houd er wel rekening mee dat je er door deze keuze langer over doet om de totale schuld af te lossen. De totale kosten die je over de hele looptijd van de lening betaalt stijgen hierdoor.

Samenvoegen leningen

Gaat het om meerdere leningen? Maak gebruik van het moment om deze samen te voegen tot één lening. Dit kan gaan om een combinatie van persoonlijke leningen, het doorlopend krediet maar ook creditcardschulden of koop op afbetaling. Naast een eventueel rentevoordeel biedt het samenvoegen van leningen meer overzicht. Zeker na een scheiding een pluspunt.

Volledig aflossing lening

Als er de financiële ruimte voor is, kan er ook voor het aflossen van de lening worden gekozen. In dat geval is er geen sprake meer van een schuld en hoeft die ook niet gesplitst te worden. Hiervoor moet wel het geld beschikbaar zijn, bijvoorbeeld door het vrijmaken van overwaarde in de woning of eventueel aanwezig spaargeld. In de praktijk is dit echter vaak lastig, omdat bij een scheiding vaak meer financiële verplichtingen spelen.

Geld lenen voor een scheiding

Het kan ook voorkomen dat één van de partners geld nodig heeft om een scheiding te bekostigen. Scheiden kost veel geld, je krijgt namelijk te maken met advocaatkosten en kosten voor de rechtbank. Voordat je het weet ben je duizenden euro’s verder.

Een gemiddelde echtscheiding kost namelijk tussen de €2.000,- en de €4.000,-. Kom je er niet uit met je ex-partner of heb je andere ingewikkelde zaken die uitgezocht moeten worden? Dan kunnen de kosten nog verder oplopen.

Niet iedereen kan een scheiding financieren. Wanneer je een minimuminkomen of helemaal geen inkomen hebt, dan heb je recht op rechtsbijstand. In alle andere gevallen is geld lenen voor een scheiding een optie.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl