Waar moet ik op letten bij het kiezen van een kredietverstrekker?
donderdag 1 juni, 2023Het afsluiten van een lening zelf is zo gedaan. Het vooraf vergelijken en selecteren van de juiste geldverstrekker kan lastiger zijn. Want waar let je op en hoe kun je zien of een aanbieder van kredieten betrouwbaar is? Een vraag waar je wel het antwoord op wilt hebben voordat je de lening afsluit.
Hoe weet je of de kredietverstrekker betrouwbaar is?
Bij het kiezen van een kredietverstrekker is het om te beginnen belangrijk dat deze een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of De Nederlandsche Bank (DNB). Deze instanties houden toezicht op de kredietverstrekker en controleren of zij volgens de Europese regels leningen verstrekken. Alle kredietverstrekkers die je via Becam kunt vergelijken hebben een dergelijke vergunning. Die filter hebben wij al voor je gemaakt, wel zo handig!
Rode vlaggen
Klinkende verhalen op de website en mooie beloftes? Daar koop je nog niks voor. Controleer vooraf de betrouwbaarheid van een geldverstrekker. Dit zijn enkele signalen waaraan je een onbetrouwbare kredietverstrekker kunt herkennen:
- Vooraf betalen om een lening te krijgen. Het gaat hierbij vaak om een verzekeringspremie of administratiekosten. Dit is niet toegestaan.
- Wanneer wordt geadverteerd dat je door het afsluiten van de lening geen BKR-registratie krijgt. Vaak hebben dit soort aanbieders geen vergunning.
- Er wordt bij reclames niet gewaarschuwd dat geld lenen geld kost. Kredietverstrekkers zijn bij reclames verplicht om dit te melden.
- AFM-vergunninghouders zijn, ruim voordat de lening wordt afgesloten, verplicht je een beeld te geven van het kostenplaatje op langer termijn. Krijg je dit kostenplaatje niet, dan moet er een belletje gaan rinkelen.
Rechten en plichten bij afsluiten krediet
Om jou als consument te beschermen is in de wet beschreven wat een kredietovereenkomst precies is, inclusief de rechten en plichten die je hebt. In het kort betekent dit het volgende:
- Je kunt eenvoudiger aanbiedingen van verschillende geldverstrekkers met elkaar vergelijken.
- Je kunt een kredietovereenkomst binnen veertien dagen na afsluiten alsnog beëindigen.
- Wil je een kredietovereenkomst voor een bepaalde tijd toch eerder aflossen? De kosten voor dit vervroegd aflossen zijn beperkt.
- Informeert de kredietverstrekker je te laat over een bepaalde wijziging? Eventuele schade die je hierdoor oploopt, kun je verhalen op de kredietverstrekker.
Krediet afsluiten via bank of online kredietverstrekker?
Veel mensen kiezen bij het afsluiten van een krediet voor de bank waar ze bekend zijn. De eigen bank voelt vaak vertrouwd. Toch is dit niet altijd de slimste keuze. Een lening afsluiten via een (online) kredietverstrekker kan vaak tegen een lagere rente. Dit zie je dan ook terug in de maandlasten.
Het verschil tussen kredietverstrekkers komt vooral door de manier van werken. Banken bieden vaak niet alleen leningen aan, maar ook spaar- of bankproducten. Meer specialistische aanbieders concentreren zich op kredieten. Hierdoor kunnen ze een scherpere rente aanbieden. Bovendien bieden veel kredietverstrekkers vooral online leningen aan, zonder dure kantoorpanden door het hele land. Controleer ook bij online kredietverstrekkers of ze de nodige vergunning hebben.
Hoe kies ik het juiste krediet?
Nu je weet waar je op moet letten bij de selectie van betrouwbare kredietverstrekkers, wordt het tijd om alle aanbieders te vergelijken. Let hierbij onder andere op het jaarlijkse kostenpercentage te kijken. Dit geeft aan wat de lening uiteindelijk kost. Zo weet je zeker dat je geen kosten over het hoofd ziet en kun je een goede vergelijking maken. Daarnaast is het ook goed om de overige voorwaarden van de lening te vergelijken. Die kunnen net zo belangrijk zijn als de kosten. Wat betreft het type lening heb je keuze uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.