Waarom is lenen soms ‘voordeliger’ dan sparen?

dinsdag 1 oktober, 2024

Stel, je wil jouw woning verbouwen en staat voor de keuze ‘sparen of lenen’? Vaak wordt gedacht dat lenen de minst voordelige optie is. In de praktijk is het minder zwart-wit. Het grote voordeel van lenen is de mogelijke renteaftrek bij je belastingaangifte. Bovendien kun je meteen starten met de verbouwing en hoef je niet te wachten tot je voldoende gespaard hebt. Heb je voldoende spaargeld beschikbaar? Dan is gebruiken van je spaargeld voordeliger dan geld lenen! We zetten het verschil op een rij aan de hand van een voorbeeld.

Welke lening is aftrekbaar bij je belastingaangifte?

Om de rente op een lening te kunnen aftrekken van de belasting, moeten er wel aan een aantal regels worden voldaan. Zo moet het om een persoonlijke lening gaan die wordt gebruikt voor het verbeteren van je woning. Verbeteren is een relatief breed begrip. Het kan gaan om het wegwerken van achterstallig onderhoud, het plaatsen van een dakkapel of doorvoeren van energiebesparende maatregelen.

Houd daarnaast rekening met de volgende regels:

  1. Je moet zelf wonen in de woning. De rente is niet aftrekbaar als je met de lening een verhuurwoning of vakantiehuis financiert.
  2. De rente mag je alleen van je belastbare inkomen aftrekken voor zogenaamde nagelvaste zaken. Hier worden onderdelen van je huis mee bedoeld die je niet zomaar kunt verplaatsen. Denk aan een badkamer, aanbouw of het isoleren van de woning.

Let op, de rente op een doorlopend krediet is niet aftrekbaar. Het punt is namelijk dat je bij deze leenvorm eenmaal afgeloste bedragen weer opnieuw op kan nemen. Zelf bij gebruik voor je eigen woning is de rente bij deze leenvorm niet aftrekbaar. Onder andere door deze beperking, plus minder zekerheid wat betreft maandlasten, is de persoonlijke lening populairder.

Voorbeeld sparen versus lenen

Om je een beeld te geven van de verschillen, brengen we twee scenario’s in kaart die meer inzicht geven bij het maken van de keus.

Sparen tegen 2 procent spaarrente

Stel je voor dat je je huis wilt verbouwen en daarvoor € 30.000 nodig hebt. Je staat voor de keuze om dit bedrag te sparen of om het te lenen. Als je besluit om te sparen en je kunt elke maand € 500 opzij zetten, kom je met een spaarrente van 2% per jaar na vijf jaar uit op ongeveer € 31.460, inclusief de ontvangen rente. Dit betekent dat je vijf jaar moet wachten voordat je genoeg bij elkaar hebt gesprokkeld voor het financieren van de verbouwing.

Lenen als alternatief

Als alternatief kun je ervoor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. Stel dat je een lening krijgt afgesloten tegen een rente van 6% per jaar en een looptijd van 10 jaar. Je maandelijkse aflossing bedraagt dan ongeveer € 333, en in het eerste jaar betaal je ongeveer € 1.800 aan rente.

Omdat de lening specifiek wordt gebruikt voor woningverbetering, is de betaalde rente aftrekbaar van de belasting. Bij een belastingtarief van 37,07% kun je zo’n € 667 van de betaalde rente terugkrijgen via de belastingaangifte. Dit betekent dat je netto in het eerste jaar ongeveer € 1.133 aan rente betaalt.

Voordelen lening

Hoewel de rente op de lening hoger is dan de rente die je ontvangt op je spaarrekening en lenen dus veel duurder is dan sparen, kan je door het geld te lenen direct beginnen met de verbouwing. Hierdoor profiteer je sneller van de voordelen die de verbeteringen aan je woning met zich meebrengen. Zo is het aannemelijk dat je woning meer waard wordt, krijg je er woongenot voor terug en mogelijk lagere energiekosten. Door het belastingvoordeel vallen de netto kosten van de lening bovendien lager uit dan je vooraf wellicht had gedacht.

Hoe kun je de rente opgeven?

Bij het doen van je belastingaangifte kun je de rente die je betaalt over een persoonlijke lening voor woningverbetering aftrekken in box 1, bij het gedeelte inkomen uit werk en woning. De betaalde rente vul je vervolgens in bij het kopje: Eigen woning. Hier kun je aangeven dat het om rente gaat over een lening die is gebruikt voor onderhoud of verbeteren van je eigen woning.

Nadat je het totaal aan rente betaalde bedrag hebt ingevoerd, maakt de Belastingdienst een berekening. Je ziet dan meteen wat het belastingvoordeel is op basis van je inkomen en het voor jou geldende belastingtarief.

Dit voorbeeld laat zien dat in sommige situaties, ondanks de rentelasten, lenen toch de voorkeur kan krijgen ten opzichte van sparen, met als voornaamste argument dat je gelijk kunt beginnen aan de geplande verbouwing. Het belastingvoordeel van de renteaftrek speelt hierbij ook een rol. Uiteraard hangt het van je persoonlijke situatie en wensen af wat voor jou de beste keuze is.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl