Wanneer weet ik of het voordelig is een persoonlijke lening eerder (boetevrij) af te lossen?

maandag 5 augustus, 2024

Het boetevrij aflossen van een persoonlijke lening is vaak goed mogelijk. Maar wanneer weet je of het voordelig is? Dat hangt vooral af van de rente en voorwaarden van de persoonlijke lening. Daarnaast spelen je persoonlijke situatie en toekomstplannen een belangrijke rol. In deze blog helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze. 

Voordelen boetevrij aflossen persoonlijke lening

Een persoonlijke lening extra aflossen geeft je niet alleen een goed gevoel. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Lagere rentelasten
    Een van de grootste voordelen van vervroegd aflossen is het besparen op rentekosten. Over het afgeloste deel van de lening hoef je geen rente meer te betalen. Door het extra aflossen betaal je dan ook minder rente over de totale looptijd van de lening.
  • Eerder schuldenvrij
    Boetevrij extra aflossen zorgt ervoor dat de persoonlijke lening eerder is afgelost. Hierdoor ben je eerder schuldenvrij. De maandelijkse lasten die je anders had voor de lening kan je aan andere dingen besteden.
  • Betere kredietscore
    Het boetevrij aflossen van schulden kan je zogenoemde kredietscore verbeteren. Dit is een voordeel als je in de toekomst een hypotheek of andere lening wilt afsluiten.

Waar vind ik de kosten van een lening?

Je weet pas of het voordelig is om een persoonlijke lening boetevrij af te lossen als de kosten helder zijn. Deze informatie kun je vinden in de krediettabel van de lening. Iedere aanbieder van persoonlijke leningen is verplicht om de kosten op dezelfde manier te berekenen en te presenteren in de genoemde tabel. In de tabel staat onder meer:

  • Het leenbedrag
  • Het maandelijkse termijnbedrag
  • De duur van de kredietovereenkomst
  • Het totale te betalen bedrag (het geleende bedrag plus de kosten)
  • Het jaarlijks kostenpercentage (JKP)

Bij het checken wat een lening kost, is het belangrijk om onderscheid te maken in aflossingen, rentebetalingen en eventuele andere lasten als afsluit- en administratiekosten. Het totaal aan kosten kun je vinden in het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van een lening. Als de kredietverstrekker naast de rente, geen andere kosten berekent, is het jaarlijks kostenpercentage gelijk aan de rente. Als er wel extra kosten worden berekend, is het JKP hoger. Ook het JKP presenteert iedere geldverstrekker op dezelfde manier, waardoor je geldverstrekkers eenvoudig met elkaar kunt vergelijken.

Waarom betaal je soms een boete voor extra aflossen?

Voor kredietverstrekkers is extra aflossen natuurlijk niet voordelig. Door extra af te lossen betaal je minder lang rente en dus verdient een kredietverstrekker minder op een lening. Daarom moet je soms een boete betalen wanneer er een te groot bedrag extra afgelost wordt. Uiteraard geldt dit niet wanneer je bedragen extra aflost die binnen de afspraken van de lening vallen.

Alternatieven extra aflossen

Met alleen het berekenen van de kosten voor de persoonlijke lening ben je er nog niet. Zijn er alternatieven die in jouw situatie meer voordeel bieden? Denk hierbij aan het extra aflossen op de hypotheek, andere leningen of levert sparen meer financieel voordeel op.

Het voordeel van alternatieven verschillen per situatie. Heb je in het verleden een hypotheek afgesloten tegen een rente die hoger is dan de rente op je persoonlijke lening? Mogelijk levert extra aflossen op de hypotheek in die situatie meer op. Neem hierbij mee hoelang de rentetermijn van de hypotheek nog loopt en houd rekening met fiscale zaken als de hypotheekrenteaftrek.

Wat zijn je toekomstplannen?

Naast eventuele financiële voordelen van extra aflossen op een persoonlijke lening, spelen ook je toekomstplannen en situatie een rol. Stel je bent van plan om binnenkort je woning te verbouwen of je hebt plannen voor een verre reis. Bedenk in dat geval of je het geld voor het extra aflossen van de lening daadwerkelijk kunt missen. Zelfs als je geen concrete plannen hebt, kan het aanhouden van een buffer ook een goede reden zijn om niet extra af te lossen op je persoonlijke lening.

Check de voorwaarden van de persoonlijke lening

Controleer de voorwaarden van de lening voordat je enthousiast start met extra aflossen. Mogelijk betaal je een vergoeding als je eerder aflost dan afgesproken bij het afsluiten van de lening. Tegenwoordig is boetevrij aflossen gelukkig veelal mogelijk. Geldverstrekker die wel kosten rekenen, houden vaak de Europese richtlijnen aan:

  • 0,5% van het bedrag dat je vervroegd aflost wanneer je lening korter loopt dan
    1 jaar
  • 1% van het bedrag dat je vervroegd aflost wanneer je lening langer dan 1 jaar loopt.

We willen je in deze blog het extra aflossen van een persoonlijke lening niet ontmoedigen. De voordelen zijn duidelijk. Wel is het goed om goed bij jezelf na te gaan of je het extra af te lossen bedrag daadwerkelijk kunt missen en of het inderdaad de beste bestemming is voor het geld.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl