Met welke risico’s moet ik rekening houden bij het afsluiten van een lening?

dinsdag 4 juli, 2023

Met het afsluiten van een lening kun je eerder bepaalde doelen realiseren. Dit kan verre reis of nieuwe auto zijn. In sommige gevallen is geld lenen zelfs noodzakelijk. Bijvoorbeeld als er onverwacht iets stuk gaat of je woning dringend aan onderhoud toe is. Besef wel dat aan het lenen van geld ook risico’s kleven.

Bij risico’s van geld lenen denken de meeste mensen aan het feit dat ze mogelijk de lening niet meer kunnen terugbetalen. Dit is ook zeker een risico waar je rekening mee moet houden. De gevolgen hiervan kunnen fors zijn. Zo ligt een registratie bij het BKR voor de hand, wat het moeilijk maakt om een nieuwe lening of hypotheek af te sluiten. Toch zijn er ook andere risico’s die regelmatig over het hoofd gezien worden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Bij overlijden erven je nabestaanden ook je schuld

Als je komt te overlijden, gaan al je bezitten én schulden in principe over op je nabestaanden. Als jij een nog niet afgeloste lening hebt, erven je nabestaanden dus deze schuld. Dit kan mogelijk tot financiële problemen leiden voor jouw nabestaanden. Kijk in de voorwaarden wat er gebeurt met de lening als je komt te overlijden. Sommige kredietverstrekkers schelden de lening kwijt in die situatie, maar dit is lang niet altijd het geval. Met het afsluiten van overlijdensrisicoverzekering kun je het risico beperken dat jouw nabestaanden met een schuld achterblijven.

Lening en overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorgt ervoor dat je nabestaanden een bepaald bedrag ontvangen na jouw overlijden. Er zijn verschillende soorten ORV’s. Welke het beste bij je past, hangt af de lening die je hebt. Zo los je een persoonlijke lening maandelijks af, waardoor de schuld steeds kleiner wordt. In die situatie kun je gaan voor een aflopende ORV, die afgestemd is op aflossing van je lening. Bij overlijden krijgen jouw nabestaanden het bedrag dat nodig is om de persoonlijke lening af te lossen.

Heb je een doorlopend krediet? Mogelijk past een gelijkblijvende ORV beter. In dat geval krijgen je nabestaanden een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd. Wanneer de hoogte van de dekking is afgestemd op het maximale bedrag dat je kunt lenen, weet je zeker dat er voldoende geld beschikbaar is om de lening af te lossen.

Onverwacht minder inkomen

Werkloosheid of arbeidsongeschiktheid heeft vaak nadelige gevolgen voor je inkomen. Zeker bij arbeidsongeschiktheid moet je rekening houden met een blijvend lager inkomen. Door niet volledig maximaal te lenen, kun je het risico bij het afsluiten van een lening beperken. Daarnaast kun je ook een arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsverzekering afsluiten om deze risico’s te dekken.

Lening en de scheiding

Een scheiding heeft meestal gevolgen voor je lening. Hoe met de lening wordt omgegaan, is deels afhankelijk van de manier waarop jullie samen zijn (getrouwd, geregistreerd partners of samenwonend) en welke afspraken er gemaakt zijn. Als jullie zijn getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, zijn jullie allebei volledig verantwoordelijk voor de lening. Dit geldt ook als jullie in beperkte gemeenschap zijn getrouwd en de lening gezamenlijk zijn aangegaan.

Voor de minst verdienende partner kan de verdeling tot problemen leiden als de lening 50/50 gesplit wordt. Je gaat er niet vanuit dat je relatie op de klippen loopt. Maak toch bij het afsluiten van een lening alvast afspraken over het verleden van de lening bij een eventuele scheiding. De lening 50/50 delen is niet verplicht. Je kunt ook voor een verdeling kiezen naar ratio van het inkomen. Leg bij voorkeur de afspraken schriftelijk of notarieel vast.

Huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden, is de lening vóór het huwelijk afgesloten of wonen jullie samen? Dan is degene die de lening heeft afgesloten volledig verantwoordelijk voor de lening, tenzij anders is vastgelegd. Een goede administratie met wie welke lening wie heeft afgesloten is geen overbodige luxe.

Risico dat de rente stijgt

Heb je een doorlopend krediet afgesloten? Vergeet niet dat de rente variabel is. De rente kan tussentijds ook stijgen. In dat geval worden je maandelijkse lasten niet hoger maar duurt het langer voordat je de lening in zijn geheel hebt terugbetaald. Deze lasten moet je dan wel voor langere tijd kunnen dragen. Het risico van deze leenvorm kun je eventueel beperken door deze over te sluiten naar een persoonlijke lening. Bij deze lening staat de rente vast.

Een lening afsluiten gaat gepaard met bepaalde risico’s. Wees je hiervan bewust voordat je een lening afsluit. Bedenk vooraf ook na hoe je bepaalde risico’s kunt beperken. Kun je bijvoorbeeld een inkomensterugval opvangen of heb je een verzekering nodig? Maak tot slot goede afspraken met je partner als je een lening afsluit. Zo voorkom je dat je naast eventuele financiële uitdagingen ook met je (voormalige) partner tot een oplossing moet komen. Met een goede voorbereiding is het goed mogelijk om de risico’s te verkleinen. 

Meer weten over het afsluiten van een lening? Bij Becam kunnen onze kredietspecialisten alle vragen beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl