Geld lenen voor een scheiding
Scheiden kost veel geld, je krijgt namelijk te maken met advocaatkosten en kosten voor de rechtbank. Voordat je het weet ben je duizenden euro’s verder.
Een gemiddelde echtscheiding kost namelijk tussen de €2.000,- en de €4.000,-. Kom je er niet uit met je ex-partner of heb je andere ingewikkelde zaken die uitgezocht moeten worden? Dan kunnen de kosten nog verder oplopen.
Niet iedereen kan een scheiding financieren. Wanneer je een minimum inkomen of helemaal geen inkomen hebt, dan heb je recht op rechtsbijstand. In alle andere gevallen is geld lenen voor een scheiding een optie.
Geld nodig na de scheiding
Het kan ook dat je geld na de scheiding nodig hebt. Bijvoorbeeld voor je nieuwe woning en de inrichting, of de aanschaf van een nieuwe auto. Want veel zaken moeten jullie delen zoals de inboedel, auto en andere (waardevolle) goederen. Heb je geld nodig tijdens of na de scheiding? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.
Kan ik geld lenen wanneer ik in scheiding ligt?
Een echtscheiding en boedelscheiding, de kans is groot dat je een geldlening nodig hebt. Is er sprake van een koopwoning, dan heeft de scheidingsituatie hier wel invloed op. De hypotheeklening moet verdeeld worden, vaak zal één persoon deze op zich nemen en de ander ‘uitkopen’. Er wordt dan ook vaak geld geleend om de (ex)partner uit te kopen in de scheiding, dit gebeurt vaak via een (aanvullende) hypotheek.
Als je nog in scheiding ligt, hebben verschillende zaken ermee te maken of je al geld kunt lenen. Zijn tijdens de gehuwde periode alle goederen en zaken samengevoegd, of is dit apart gebleven? Als dit apart is gebleven kun je sneller geld lenen, omdat het voor de kredietverstrekker sneller duidelijk is hoe je financieringen apart van de partner eruit zien. Lig je nog in scheiding en waren de financiën en goederen samengevoegd? Dan kan het ingewikkeld zijn om al een lening aan te vragen. Het kan dan zijn dat een kredietverstrekker pas een lening zal goedkeuren als er meer duidelijk is over de financiën na de scheiding.
Geld lenen en een scheiding is hierdoor niet altijd even makkelijk. Want overige openstaande schulden spelen hierin mee. Het is namelijk belangrijk dat je een geldlening terug kan betalen. Daarom voeren kredietverstrekkers een BKR-toetsing uit. Dit is om jou te beschermen tegen overfinanciering maar ook om te bekijken of je een krediet wel kunt terugbetalen. Wanneer je goed door deze BKR-toetsing heen komt, dan kun je gewoon geld lenen wanneer je in scheiding ligt of al gescheiden bent.
Scheiden en een persoonlijke lening aanvragen
De meest gekozen leenvorm is de persoonlijke lening. Dit kan dus ook wanneer je in scheiding ligt of net gescheiden bent. Bij aanvraag van een persoonlijke lening is het vooral belangrijk dat je over een inkomen of een bepaalde uitkering beschikt. Let op: niet alle uitkeringsvormen zijn geschikt voor het aanvragen van een lening. Een bijstandsuitkering of WW-uitkering zijn niet geschikt!
Waarom voor een persoonlijke lening kiezen? Omdat je het geleende bedrag dan in één keer op je rekening ontvangt. Dit is handig om direct alles te financieren wat nodig is. Bijvoorbeeld de advocaat en rechtbank maar ook de inrichting van je nieuwe woning. Of die auto die je nodig hebt.
Een persoonlijke lening kenmerkt zich door een vaste rente maar ook een vaste looptijd. Wat je maandelijks terugbetaalt staat vooraf vast en verandert niet meer, ook niet wanneer de marktrente wijzigt. Dankzij de persoonlijke lening heb je ook wat meer financiële zekerheid. Je weet immers vooraf waar je aan toe bent.
Scheidingsprocedure aan het doorlopend krediet
De scheidingsprocedure kan soms zeer lang duren. Wanneer je er met je (aanstaande) ex-partner niet uitkomt, kunnen de kosten hoog oplopen. Hoe financier je een langlopende scheidingsprocedure? Een doorlopend krediet is dan een goed alternatief voor de persoonlijke lening.
Bij het doorlopend krediet leen je een bedrag en betaalt dit in maandelijkse termijnen terug. Alles wat je hebt afgelost is opnieuw opneembaar. Dit kan tot aan de maximale kredietlimiet. Voordeel van het doorlopend krediet is dat er continu nieuw geld beschikbaar is. Houd er wel rekening mee dat de rente en looptijd niet vaststaan. De maandlasten blijven wel hetzelfde maar de totale looptijd kan dus langer of korter duren. In ieder geval niet langer dan 15 jaar: dan moet je alles terugbetaald hebben.
Online je lening voor scheiding berekenen
Wil je een lening afsluiten maar weet je niet wat deze geldlening kost? Op onze website vind je een zeer handige berekeningsmodule. Voordeel hiervan is dat je bekijkt wat de lening kost zonder dat iemand jou advies geeft.
Vul het gewenste leenbedrag in en kijk goed naar de looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Kies je voor een kortere looptijd dan gaan de maandlasten omhoog maar betaal je op de eindstreep minder terug.
Een of meerdere offertes aanvragen
Hoe makkelijk is dat: online een of meerdere leningen aanvragen. Maar ook online geld lenen voor of na die scheiding. Dat regel je heel eenvoudig bij Becam. Maak gebruik van de online ‘mijn omgeving’ en vraag direct en vrijblijvend een of meerdere offertes aan. Deze ontvang je binnen 24 uur. Nog vragen over geld lenen en een scheiding? We staan graag voor je klaar.
Vrijblijvende offerte aanvragen