Bouwgrond financieren als particulier
Het kopen van bouwgrond kan je doen als belegging, in de hoop dat de waarde van de grond in de toekomst stijgt. De meeste particulieren kopen grond als plek om een huis op te laten bouwen, ofwel een bouwkavel. Het voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoeveel vierkante meter je koopt. Naast het huis zelf levert dat ook een eventuele tuin op die past bij je wensen. Uiteraard wordt het kopen van een bouwkavel voor het bouwen van een huis duurder naarmate je meer vierkante meters koopt. Bouwgrond financieren kan eenvoudig via Becam.
Bouwgrond financieren als bedrijf
Is jouw onderneming toe aan een nieuw bedrijfspand? Naast huren of het kopen van een bestaand pand is het kopen van eigen bouwgrond een alternatief. In veel gemeenten zijn bouwkavels beschikbaar, vooral op specifieke bedrijventerreinen. Het voordeel is dat je de omvang en indeling van het bedrijfspand volledig zelf kan bepalen. Heb je een grote opslagruimte nodig of wil je een lichte en ruimtelijke uitstraling? Op je eigen bouwgrond ben je zelf de regisseur. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je voldoende middelen hebt voor de aanschaf. Via Becam is bouwgrond financieren ook voor ondernemingen goed mogelijk.
Wat kost een stuk bouwgrond?
Het financieren van bouwgrond begint bij de vraag hoeveel geld er nodig is. Daar is niet één sluitend antwoord op te geven. De kosten voor bouwgrond hangen af van verschillende factoren, waaronder:
De omvang
Naarmate je meer grond koopt, lopen de kosten op. Wel kan de prijs per vierkante meter lager liggen bij een grote bouwkavel, ten opzichte van een kleiner perceel.
De locatie
Zowel voor particuliere als zakelijke bouwgrond geldt dat de prijs per vierkante meter het hoogst is bij een A-locatie. Denk aan een goed bereikbaar bedrijfspand met eigen parkeerruimte of een woning in of dichtbij een (grote) stad.
De ondergrond
Koop je een heuvelachtig stuk zandgrond dat je zelf bouwklaar moet maken, dan betaal je over het algemeen tijdens het kopen van de grond minder per vierkante meter dan wanneer het gaat om bouwklare grond.
De bestemming van de grond
Als eigenaar van de grond heb je te maken met regels vanuit de gemeente en de projectontwikkelaar. Welk type pand je mag bouwen op de grond bepaalt deels de prijs.
Om toch een richting te geven kan je uitgaan van € 500 en hoger per vierkante meter in duurdere provincies als Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. In onder andere Groningen en Drenthe kan bouwgrond financieren een stuk voordeliger uitpakken en is een vierkante meterprijs rond de € 200 mogelijk.
Bijkomende kosten
Net als bij het kopen van een woning krijg je bij het aankopen van grond te maken met bijkomende kosten. Naast de grond zelf betaal je registratierechten, notariskosten, aktekosten, metingskosten en BTW. Neem dit mee in je begroting.
Hoe kan ik een bouwkavel vinden?
Ruimte is in een dichtbevolkt land als Nederland schaars. Dat geldt ook voor grond om een bedrijfspand of woning op te kunnen bouwen. Voordat je aan de slag gaat met de stappen om de bouwgrond te financieren moet je eerst een geschikte kavel vinden. Je kunt bij de gemeente informeren naar beschikbare grond. Daarnaast vind je op websites als Zelfbouwinnederland en Bouwkavelsonline het actuele aanbod bouwgrond in Nederland. Voordat je enthousiast op zoek gaat naar grond om te kopen, is het belangrijk dat je eerst bedenkt welke oppervlakte bij je doel past en of het financieel haalbaar is.
Mogelijkheden bouwgrond financieren
Het financieren van bouwgrond kan op verschillende manieren. Iedere vorm van bouwgrond financiering heeft eigen kenmerken. We zetten de belangrijkste opties voor je op een rij:
Hypotheek
Bouwgrond financieren met een hypotheek is een gebruikelijke optie. Veel
hypotheekverstrekkers bieden speciale hypotheken aan voor de aanschaf van bouwgrond. Het onderpand, de woning of het bedrijfspand, moet nog gebouwd worden. Hier wordt bij een hypotheek voor de aankoop van grond rekening mee gehouden. Wel moet over het algemeen het contract voor de bouw getekend zijn.
Consumptieve lening
Je kunt bouwgrond ook financieren met een persoonlijke lening. De rente hierover is doorgaans hoger dan bij een hypotheek. Het voordeel is dat je bij het afsluiten van een persoonlijke lening minder kosten maakt. Door de vaste rente en looptijd weet je vooraf precies wat je maandelijks betaalt aan rente en aflossing. Sluit je de persoonlijke lening af om daarmee een woning voor jezelf te bouwen, dan is de rente aftrekbaar van de belasting. In de praktijk wordt de persoonlijke lening bij een bouwgrond financiering vaak gecombineerd met een hypotheek.
Voorbereiding financiering bouwgrond
Voordat je de aankoop van bouwgrond kunt financieren is een goede voorbereiding nodig. We helpen je op weg met de belangrijke eerste stappen. De plannen die je hebt om bouwgrond te kopen moeten al vrij concreet zijn voordat je aan de slag gaat. Zo weet je wat je met de grond kan, dat je voorbereid aan het werk gaat, wat de kosten zijn en of jet het bedrag kunt lenen.
-
Stap 1: Noodzakelijke vergunningen
Voordat de eerste paal de grond in gaat, heb je goedkeuring en vergunningen van de gemeente nodig. Controleer welke regels jouw gemeente hanteert. In ieder geval is een bouwvergunning noodzakelijk en moet de bouw voldoen aan de omgevingswet. Voor de vergunningsaanvraag bij de gemeente betaal je zogenoemde bouwleges. Doorgaans krijg je binnen acht weken reactie. Houd wel rekening met eventuele bezwaren van omwonenden. Zij hebben zes weken tijd om bezwaar in te dienen.
-
Stap 2: Een contract met een projectontwikkelaar
Je moet een getekende overeenkomst hebben van een aannemer of projectontwikkelaar voor de aankoop van de bouwgrond en de bouw van het onderpand. De geldverstrekker heeft hierdoor meer zekerheid dat het onderpand daadwerkelijk gebouwd wordt.
-
Stap 3: Afbouwgarantie van een projectontwikkelaar
Hiermee bedoelen we dat de woning of het pand volledig afgebouwd wordt. Stel de aannemer gaat na akkoord op de opdracht failliet, dan heeft de projectontwikkelaar de verplichting om de bouw af te ronden. Deze afbouwgarantie leg je vast met een handtekening.
-
Stap 4: Een taxatierapport
Een gecertificeerd taxateur moet de waarde van de woning of het bedrijfspand bepalen. Deze waarde is ook belangrijk voor je maximale lening. Dit wordt vastgelegd in een taxatierapport.
-
Stap 5: Een overeenkomst voor de bouwgrond
Met de verkoper van de grond of het bouwkavel is er een ondertekende overeenkomst nodig. In deze fase heb je de financiering nog niet geregeld. De overeenkomst sluit je dan ook onder voorbehoud van financiering.
Hoeveel kan ik lenen voor bouwgrond?
De maximale lening bij het financieren van bouwgrond hangt vooral af van je inkomen of het resultaat van jouw bedrijf wanneer je ondernemer bent. Daarnaast is de waarde van de woning van invloed. Wie bij het bouwen van een woning meteen energiebesparende maatregelen neemt zoals het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen, mag 106 procent van de woningwaarde lenen. Dit is 6 procent meer dan het standaard maximale leenbedrag. Je maximale bouwgrond financiering bepaal je eenvoudig via deze lening module.
Leendoelen combineren
Wanneer je een lening afsluit voor het financieren van bouwgrond, ben je er nog niet. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een woning of ander pand op de grond verrijst. Via Becam kan je verschillende leendoelen combineren.
Denk naast de bouw zelf ook aan duurzaam bouwen, het aanleggen van een tuin of het financieren van zonnepanelen. Uiteraard moet je wel de financiële ruimte hebben voor een verantwoorde lening.
Online en vrijblijvend offerte aanvragen
Bij Becam vraag je eenvoudig één of meerdere offertes aan voor het financieren van bouwgrond. Na je aanvraag zetten wij voor je geldverstrekkers op een rij met de laagst mogelijke rente. Via de ‘mijn omgeving’ ontvang je vervolgens binnen 24 uur de gevraagde offerte(s). Kijk en vergelijk, Becam regelt de rest.
Vrijblijvende offerte aanvragen