Zonnepanelen financieren tegen de laagste rente

Zonnepanelen financieren is populair. Zeker nu er steeds meer aandacht is voor energiebesparing. Veel woningeigenaren willen geld lenen om hun huis zuiniger te maken met energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen zijn hier uitermate geschikt voor. Ze zijn relatief eenvoudig aan te brengen en leveren meteen rendement op.

In augustus 2021 lagen er op 1,5 miljoen woningen zonnepanelen. In 2020 waren dat nog maar 1 miljoen woningen. Dit is een forse groei, helemaal als je dit afzet tegen de cijfers van het CBS uit 2014, toen er slechts 400.00 huishoudens met zonnepanelen waren. Met de groei is ook de vraag naar een lening voor zonnepanelen sterk gestegen.

De lening voor zonnepanelen betaalt zich vanzelf terug omdat je minder of geen stroom meer hoeft af te nemen bij een energieleverancier. Op Nederlandse woningen stond in 2019 voor 3.237 megawatt aan vermogen opgesteld. In de afgelopen twee jaar is daar intussen 2.382 megawatt bijgekomen. Dit blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research.

Geld lenen voor zonnepanelen

Hoeveel heb je nodig om een dak vol zonnepanelen te financieren? Dat hangt vooral af van het aantal zonnepanelen dat je op jouw dak kwijt kunt. De prijs per paneel ligt vaak lager wanneer je er meer tegelijk koopt. Voor 10 zonnepanelen ben je volgens Milieu Centraal al snel € 5.400 kwijt. Je doet er daarom verstandig aan leveranciers van zonnepanelen goed met elkaar te vergelijken voor de beste prijs.

Gelukkig zitten er ook een aantal fiscale voordelen aan zonnepanelen vast. Zo kan je de BTW over de aanschaf én de installatie van de zonnepanelen de BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Dit levert je in één keer 21 procent voordeel op. Zo wordt geld lenen voor zonnepanelen nog interessanter!

Zonnepanelen financieren: welke lening past het beste?

Geld lenen voor zonnepanelen kan met een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Deze leenvormen verschillen nogal van elkaar. Daarom is het handig om de verschillen te kennen voordat je overgaat tot aanschaf van zonnepanelen.

  • Zonnepanelen financieren met een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening ontvang je het leenbedrag direct en in één keer op je rekening. De rente en looptijd staan vast, zelfs wanneer de marktrente zou stijgen. Hiermee staat ook het maandbedrag vast. Dat is fijn, want je weet wat je elke maand betaalt en profiteert in sommige gevallen van een lage rente. Je kunt kiezen voor een looptijd tussen de 12 en 180 maanden waarin je de lening aflost. Deze voordelen maken dit de populairste lening voor zonnepanelen.

  • Zonnepanelen financieren met een doorlopend krediet

Wil je ook andere uitgaven doen om je huis te verduurzamen en daarvoor extra geld achter de hand hebben? Dan kun je ook voor een doorlopend krediet kiezen om je zonnepanelen te financieren. Hierbij kun je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Houd er wel rekening mee dat de rente variabel is en dat de looptijd vooraf niet vast staat.

Naast de voorgaande leningen bieden hypotheekverstrekkers mogelijkheden om zonnepanelen met een extra hypotheek te financieren. Voor kleine verbouwingen (onder de € 50.000) is dat een behoorlijk dure financieringsvorm. Ook alternatieven als een Duurzaamheids- of Energiebespaarlening blijken niet populair vanwege de strikte voorwaarden.

Zonnepanelen terugverdienen

Zonnepanelen aanschaffen is een investering die je relatief eenvoudig terug kunt verdienen. Je wekt zelf gratis stroom op die je dus vervolgens niet hoeft af te nemen. Daarnaast kun je overtollige stroom terugverkopen aan de energieleverancier dankzij de zogeheten salderingsregeling. Op dit moment kan dat nog tegen hetzelfde bedrag waar je stroom voor inkoopt.

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling echter in stappen afgebouwd. Zo kun je in 2025 nog maar 64 procent van de teruggeleverde stroom salderen. Voor de overige 36 procent ontvang je een terugleververgoeding. Vanaf 2031 is de salderingsregeling volledig afgebouwd en verdien je zonnepanelen minder snel terug.

Zet zonnepanelen efficiënt in

Nu de salderingsregeling stapsgewijs wordt afgebouwd, is het nog belangrijker om zonnepanelen efficiënt in te zetten. Zo verdien je zonnepanelen sneller terug. Zonnepanelen wekken vooral overdag stroom op, terwijl de meeste huishoudens dan juist weinig stroom verbruiken. Er wordt in die situatie veel teruggeleverd aan het net. Met de afbouw van de salderingsregeling ontvang je dan ook minder voor teruggeleverde energie.

Door overdag energieslurpende apparaten aan te zetten, denk aan de vaatwasser, wasmachine en droger, gebruik je direct de zelf opgewekte stroom. Hierdoor hoef je op een ander moment minder stroom af te nemen.

Rente aftrekbaar bij zonnepanelen financieren

Leen je geld om zonnepanelen te financieren? Dan is de rente die je betaalt aftrekbaar (Belastingdienst), zolang je kiest voor een persoonlijke lening. Het is hierbij wel belangrijk dat je de lening uitsluitend gebruikt voor verduurzaming. Bewaar daarom alle facturen minimaal vijf jaar. De Belastingdienst of je boekhouder kan hierom vragen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Voordat je besluit geld te lenen voor zonnepanelen is het belangrijk om te bepalen in hoeverre jouw dak geschikt is. De effectiviteit van zonnepanelen hangt vooral af van de stand van je woning ten opzichte van de zon en de hoek van het dak. Een schuin dak op het zuiden levert vaak de hoogste stroomopbrengst op. Dit neemt niet weg dat een dak op het oosten en westen vaak ook een prima rendement oplevert. Uiteraard hangt dit ook af van de hoeveelheid zonnepanelen en de kwaliteit van de zonnepanelen.

Wil jij weten of zonnepanelen en jouw dak een geschikte match zijn? Op de site van Milieu Centraal kun je onderzoeken of geld lenen voor zonnepanelen in jouw situatie het gewenste resultaat oplevert.

Geld lenen voor zonnepanelen tegen de laagste rente

Voordat je daadwerkelijk zonnepanelen gaat financieren, is het slim om een aantal offertes op te vragen van verschillende kredietaanbieders. Via Becam doe je dit eenvoudig online. We werken hiervoor samen met de grootste kredietverstrekkers van Nederland. Het vrijblijvend aanvragen van een offerte kost je enkele minuten. Vervolgens zetten wij de laagste rentes voor je op een rij, zodat jij zeker weet dat je niet te veel betaalt bij het financieren van zonnepanelen!

Lening voor andere duurzame maatregelen

Het installeren van zonnepanelen is lang niet de enige duurzame maatregel waar je geld voor kunt lenen. Met een groene lening kan je investeren in een duurzame eigen woning. Voorbeelden van maatregelen zijn:

Warmtepomp
Vloer, dak- en spouwmuurisolatie
HR++ glas (of hoger)
HR-ketel Zonneboiler

Lening voor zonnepanelen en de maandlasten

Natuurlijk wil je van tevoren weten wat een lening voor zonnepanelen kost. Daarom hebben wij bij Becam een handige berekeningsmodule! Vul het bedrag in dat je wilt lenen en kijk goed naar de looptijden. Door met de looptijden te schuiven zie je de maandlasten verhogen of verlagen, en weet jij precies welke lening het beste bij jou past.

Hierna vraag je eenvoudig één of meerdere offertes aan. Doe dit via de online ‘mijn omgeving’ van Becam en ontvang de gevraagde offerte(s) binnen 24 uur. Kijk en vergelijk, Becam regelt de rest. Veel zon op je dak en stroomopbrengst gewenst!

Vrijblijvende offerte aanvragen